Zeytin üretimi 2024’te rekora ulaştı

Zeytin Üretimi Türkiye’de İki Katına Çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Anadolu’nun zeytinin anavatanı olarak nitelendirilen Türkiye’de zeytin üretimi hızla artış gösteriyor.

2001 yılında 99 bin olan zeytin ağacı sayısı, geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarla 201 bin 770’e yükseldi. Bu ağaç sayısındaki artış, zeytin üretimine de olumlu şekilde yansıdı. 2001 yılındaki 600 bin tonluk zeytin üretimi, 2023 yılında 1 milyon 520 bin tona ulaştı.

Dünya genelinde zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir konuma sahip olan Türkiye’nin geçen yılki zeytin üretimi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 3 milyon 750 bin tona ulaştı. Bu miktar, Cumhuriyet tarihinin en yüksek zeytin üretim seviyesi olarak kaydedildi.

Son 20 Yılda Zeytin Ağacı Sayısı Yüzde 100 Arttı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, yaptığı açıklamada zeytinin Anadolu’dan dünyaya yayıldığını belirtti. Tan, Türkiye’nin zeytin üretiminde hak ettiği seviyeye ulaşmak için son 20 yılda yapılan planlı çalışmalar sayesinde ağaç sayısını 100 milyondan 200 milyona çıkardıklarını açıkladı.

Zeytin ağacı sayısındaki yüzde 100’lik artış, Türkiye’nin dünya zeytin üretiminde ikinci sıraya yerleşme hedefine bir adım daha yaklaşmasını sağladı. Tan, zeytin dikiminin yaygınlaşmasıyla Türkiye’nin sofralık zeytinde dünya birinciliği, zeytinyağında ise İspanya’dan sonra dünya ikinciliği hedeflediğini belirtti.

Üretimin Yüzde 70’i Zeytinyağına Ayrıldı

Tan, zeytin verimliliğinin beklentileri karşıladığını dile getirerek, üretimin yüzde 70’inin zeytinyağına ayrıldığını söyledi. Bu yıl yaşanan yağmur gecikmelerine rağmen zeytinlerin belirgin bir büyüme gösterdiğini vurgulayan Tan, ağaç başı verimin artmasının üretimde rekor seviyelere ulaşılmasını sağladığını ifade etti.

Gelecek yıllarda ağaç başı verimin 40 kilogramı geçmesi durumunda Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde lider konuma yükseleceğini belirten Tan, fiyat belirlemede Türkiye’nin söz sahibi olması gerektiğini de vurguladı. Anadolu’nun zeytin ve zeytinyağı üretimindeki önemine dikkat çeken Tan, milli duruşunun korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Çeyrek altın yükseldi!

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.

Kimya sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının haziranda yüzde 18 artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Otomotiv endüstrisi haziranda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.