Fitch: ABD’nin yeni çelik ve alüminyum tarifelerine karşı uyardı

Fitch’ten yapılan açıklamada, ABD’nin tarife politikasının emtia piyasalarında neden olacağı oynaklık artışına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Açıklamada, ABD’nin, 12 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere, çelik ve alüminyum ithalatındaki muafiyet ve kota sistemini kaldırmayı, çeliğe yüzde 25’lik tam gümrük vergisini yeniden getirmeyi ve alüminyum ithalatındaki gümrük vergisini yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarmayı planladığı anımsatıldı.

ABD’nin ayrıca Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalatın çoğuna yüzde 25, Kanada enerji kaynaklarına yüzde 10 ve Çin’e yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını duyurduğuna işaret edilen açıklamada, Meksika ve Kanada’ya yönelik tarifelerin, ikili müzakereler için bir ay süreyle askıya alındığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD’nin iç tüketimi için büyük ölçüde alüminyum ithalatına bağımlı olduğuna ve ithalatın yaklaşık yüzde 70’inin Kanada’dan yapıldığına dikkat çekilerek, bu nedenle en fazla alüminyum piyasasının etkilenmesinin beklendiği vurgulandı.

Tarifelerin ABD’de alüminyum fiyatlarını artırmasının muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, Kanada’nın ABD politikalarını dengelemek için Avrupa’ya alüminyum ihracatını artırabileceği ancak küresel arz ve talep üzerinde önemli etki beklenmediği bildirildi.

Açıklamada, geçmiş tarifelerin ABD alüminyum üretimini etkili şekilde artırmadığına dikkat çekilerek, tarifelerin uzun süre devam etmesinin otomobil ve içecek kutusu üreticileri gibi alüminyum kullanan sektörlerin karları üzerinde baskı yaratabileceği ifade edildi.

“ABD’NİN YURT İÇİ KAPASİTESİ ARTIRILACAK”

ABD’nin net çelik ithalatçısı olduğu aktarılan açıklamada, yurt içi kapasite artırılırken ülkenin talebi karşılamak için en büyük tedarikçileri Kanada, Meksika ve Güney Kore’den ithalata güvenmeye devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, tarife sistemindeki değişikliklerin etkisinin kalan olası muafiyetlere ve tarifelerin süresine bağlı olacağına işaret edilerek, bu politikaların ABD’de yerli çelik fiyatlarını artırarak yerel üreticilere fayda sağlamasının beklendiği vurgulandı.

ABD’nin Avrupa Birliği’nin çelik ihracatında ikinci sırada yer aldığına dikkati çekilen açıklamada, daha önce tanınan tarife muafiyetinin kaldırılmasının Avrupalı çelik üreticilerinin karlılığını etkileyebileceği kaydedildi.

Açıklamada, ABD’nin çelik ithalatında yüzde 1’den daha az paya sahip olması nedeniyle Çin’in çelik ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerinden asgari düzeyde etkilenmesinin beklendiği aktarıldı.

Ancak, elektronik ve yeni enerji gibi alt sektörlerin diğer bölgelerden artan rekabet nedeniyle talep şoklarıyla karşılaşabileceği ve Çin’in çelik tüketimi üzerinde baskı oluşturabileceği belirtilen açıklamada, bu durumun Çin’in çelik ihracatını Hindistan ve Avrupa gibi diğer ülke ve bölgelere yönlendirebileceği ve potansiyel olarak yerel çelik üreticilerinin marjlarını sıkıştırabileceği vurgulandı.

Açıklamada, temel makroekonomik çalışma varsayımlarından daha agresif ABD ticaret politikalarının küresel ekonomi ve Çin’in büyümesi üzerinde baskı oluşturarak petrol, baz metaller ve kimyasallar da dahil olmak üzere daha geniş bir emtia grubuna yönelik uzun vadeli talebi etkileyebileceği kaydedildi.

Related Posts

Çeyrek altın yükseldi!

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.

Kimya sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının haziranda yüzde 18 artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Otomotiv endüstrisi haziranda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.