Dev yapılar manyetik alanı etkiliyor

Dev Yapılar Dünya’nın Manyetik Alanını Etkiliyor

1980’lerde sismik verilerle keşfedilen “büyük düşük hız bölgeleri” uzun süre boyunca aynı bileşime sahip olarak düşünüldü. Fakat Cardiff Üniversitesi’nden jeodinamik uzmanı James Panton ve ekibi, bu bölgelerin aslında farklı materyallerden oluştuğunu ve farklı tarihlere sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bu yapılar, yıllar içinde yüzeydeki eski okyanus kabuklarının manto ile karışması sonucu oluştu. Bilim insanları, bu eski kabukların zamanla farklı şekillerde karışarak Dünya’nın iç ısısının dağılımını etkilediğini düşünüyor.

Özellikle Afrika’nın altındaki yapı, daha az jeolojik hareketliliğe sahip olduğu için, içerdiği eski kabuğun yoğun şekilde karışmış olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, yapının daha az yoğun ancak daha stabil hale gelmesine neden olmaktadır.

Dünya’nın manyetik alanı, çekirdekteki ısı akışları ve konveksiyon hareketleri sayesinde oluşmaktadır. Ancak bu iki dev yapı, çekirdeğin ısısını eşit şekilde yaymadığı için manyetik alanın dengesini etkileyebilir. Özellikle Afrika’nın altındaki yapı, manyetik alanın zayıflamasıyla doğrudan ilişkilendirilmektedir.

Oxford Üniversitesi’nden sismolog Paula Koelemeijer, “Bu iki bölgenin bileşim açısından farklı olmasına rağmen, sıcaklık açısından benzer olmaları, neden sismik dalgalar açısından benzer göründüklerini açıklıyor” dedi.

Related Posts

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

Instagram’a çok konuşulacak 9 yeni özellik

Popüler sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiren yeni özelliklerle gündemde. Çoklu profil fotoğrafı, 3:4 görsel desteği, aylık performans özeti, Spotify entegrasyonu gibi dikkat çeken yenilikler, hem bireysel kullanıcılar hem de içerik üreticileri için önemli değişiklikler getiriyor. İşte tüm ayrıntılar…

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

Kullanıcılar YouTube’da sorun yaşıyordu! Google’dan çözüm geldi

YouTube’un hem iOS hem de Android sürümünde bazı kullanıcılar sorun yaşadıklarını bildirmeye başladı. YouTube’un mobil uygulamasında yaşanan sorunda kullanıcılar videoların kapandığını ve açılmadığını belirtmişti.

İnsanlar bitkilere dönüşecek! Yeni araştırma, gıda ihtiyacını ortadan kaldıracak

Bilim insanları, insan vücudunun tıpkı bitkiler gibi fotosentez yapabilmesini mümkün kılacak radikal bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu gelişme, gelecekte gıda tüketimini tamamen ortadan kaldırabilir.