Mahfi Hoca açıkladı: Ekonomiyi düzeltmenin yolu buradan geçiyor!

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez’den Yapısal Reform İfadeleri

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonominin yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Eğilmez’in yorumları ekonomi çevreleri tarafından yakından takip ediliyor.

Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomide yapısal reformların önemine dikkat çekti. İlk sıradaki yapısal reform olarak, güçler ayrımına dayalı demokratik yapının oluşturulması ve TBMM’nin tek yasa koyucu konumuna getirilmesi gerektiğini belirtti.

Bir kullanıcının “Sizce hangi sistem daha iyi, parlamenter mi yoksa başkanlık mı?” sorusuna Eğilmez, “Bizdeki başkanlık sistemi değil, tek yetkili sistem” yanıtını verdi.

Eğilmez’e göre ikinci sırada yer alması gereken yapısal reform ise hukukun tarafsızlığını ve üstünlüğünü sağlamak, kuralların herkes için eşit uygulanmasını temin etmek olmalıdır.

Eğilmez, kendi adını taşıyan web sitesinde “Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Ekonomi” başlıklı yazısında ekonomide iyileşme için önemli ipuçları veriyor.

Van Allen radyasyon kuşaklarına atıfta bulunarak, günümüz ekonomilerinde faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağı gibi koruyucu mekanizmalar bulunduğunu anlatan Eğilmez, faizlerin enflasyonun üzerinde belirlendiği dönemlerde insanların tasarrufa yöneldiğini ve bu durumun talebi düşürdüğünü açıkladı.

Eğilmez’e göre, faizler enflasyonun üzerinde tutularak enflasyonun artması engellenmelidir. Aksi takdirde, faizlerin enflasyonun gerisine düşmesi durumunda talebin artacağını ve talep yönlü enflasyonun hızlanacağını belirtiyor.

Faizlerin enflasyonun altında olması durumunda ise kurun yükseleceğini, tasarruf edenlerin dövize yatırım yapacağını ve yabancı yatırımcıların paralarını çıkaracağını ifade eden Eğilmez, bu durumun ithal girdi mallarının fiyatlarının yükselmesine ve dolayısıyla enflasyonun artmasına yol açacağını aktarıyor.

Eğilmez, risklerin artması durumunda ekonomik, sosyal ve siyasi belirsizliğin artacağını belirtiyor. Tüm bu sürecin maliyet artışına neden olacağını ve talep enflasyonu ile maliyet enflasyonunun birlikte ortaya çıkacağını vurguluyor.

Eğilmez’e göre, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağının dengeli bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Bu mekanizmaların bozulması durumunda ekonomik zorlukların arttığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin doğru adımlarla ekonomik açmazlardan kurtulabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.

Suriyeli memurların maaşını bakın kim ödeyecek!

Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye, Katar’ın önümüzdeki üç ay boyunca Suriye geçici hükümetine, kamu çalışanlarının maaşlarını karşılamak üzere mali destek vereceğini duyurdu. Söz konusu yardımın, ABD yaptırımlarından muaf özel bir yöntem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir