Uzmanı açıkladı: Ev fiyatları 3 kat artacak

Merkez Bankası Faiz Politikaları Konut Piyasasını Etkiliyor

Merkez Bankası’nın faiz politikaları konut piyasasında dalgalı bir seyir oluşturmaya devam ediyor. Kısa bir canlanmadan sonra gelen faiz artışları, sektörde yeniden durgunluğa neden oldu.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,5’in üzerine çıkması, peşin alım yapamayan vatandaşlar için ev sahibi olmayı neredeyse imkânsız hale getirirken, mevduat faizlerinin yüzde 50’ye dayanması, yatırımcıları da konuttan uzaklaştırdı.

Konuta Talep Azaldı, Kiralar Yükseldi

Yüksek faiz ortamı ve alım gücündeki düşüş nedeniyle konut satışları yavaşladı. Sahiplik oranı yüzde 55’e gerilerken, kiralık konutlara olan talep arttı. Yeni konut üretiminin azalmasıyla birlikte arz-talep dengesi bozuldu, kira artışları da hızlandı.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında pazarlık sürse de kiralara yapılan zam oranı genellikle yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Mevduat mı, Konut mu?

Yatırım tercihi açısından da konut cazibesini yitirmiş görünüyor. Örneğin 7 milyon TL’ye alınan bir evin aylık kira getirisi ortalama 40 bin TL düzeyindeyken, aynı para mevduata yatırıldığında aylık 250 bin TL kazanç sağlanabiliyor. Bu fark, kısa vadede konut yatırımını dezavantajlı hale getiriyor.

“3 Yıla Kadar Fiyatlar 3 Katına Çıkabilir”

NTV’de yer alan habere göre ARSAVEV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, konutta yaşanan fiyat sıkışıklığının geçici olduğunu savundu. Öztürk, “Metrekare fiyatları şu anda neredeyse maliyet seviyelerinde. Faiz baskısı nedeniyle fiyatlar düşük kalıyor. Ancak piyasada hareketlilik başladığında konut fiyatları 2 ila 3 kat artış gösterecek” dedi.

Öztürk’e göre, 2025’in sonunda 7 milyon TL’lik bir evin fiyatı 10 milyona çıkmasa da, 2-3 yıl içinde 14-15 milyon TL seviyelerine ulaşması olası. Konutun enflasyon karşısındaki dayanıklılığına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye’de reel enflasyon yüzde 50 civarında. Faiz getirisi ile konutun karşılaştırılması kesinlikle doğru değildir. Ayrıca Türkiye’de reel enflasyonun yüzde 50 olduğu bir noktada, konutun enflasyondan arındırılmış getirisi dahi yüzde 5-10 arasında değişiyor. Önümüzdeki birkaç yılda yüzde 100 hatta yüzde 150’ye kadar artış mümkün.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Tesla araba stokluyor

Dünyada araçlarının gezegenin tüm ülkelerindeki park yerlerini doldurmasını istemeyen hiçbir otomobil üreticisi yoktur. Ancak yaşananlar biraz endişe verici. Amerikan markası geçen yıldan beri modelleri için depolama alanı kiralıyor ve bunları …

Eski Galatasaray Başkanı Alp Yaman Tatko Lastik’in kutlamasına katıldı

2009 yılında faaliyete geçen LastikPark markasının 15. yılı nedeniyle yapılan kutlama etkinliklerinden biri Tatko Lastik Genel Merkezi’nde gerçekleşti. ALP YALMAN AĞIRLANDI 1990–1996 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı görevini …

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Haftanın kazanan yatırım aracı belli oldu: Altın düşüşe geçti, borsa ve döviz yükseldi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2.19 artışla 9 bin 404.89 puandan tamamladı. Altının gram fiyatı yüzde 2.26 düşerek 4 bin 199 liraya gerilerken, dolar ve avro sırasıyla yüzde 0.55 ve yüzde 2.37 oranında yükseldi. Yatırım fonları yüzde 1.65, emeklilik fonları ise yüzde 1.52 değer kazandı.