Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

“`html

Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Toplumsal Bilinç Oluşturulmalı

Madde bağımlılığıyla başa çıkmanın yalnızca bireysel bir çaba değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hülya Ensari, bu mücadelede sağlıklı toplumsal farkındalığın oluşturulmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ensari, ailelerin çocuk yetiştirme süreçlerinde güvenli bir bağ kurarak, onları ileride sağlam bir kişilik kazandırmaya odaklaması gerektiğini belirtti. “Aileler, çocuklarının kendilerini ifade etmelerine ve duygularını paylaşmalarına olanak tanımalıdır. Ayrıca, çocukların davranış değişikliklerini izlemeleri ve arkadaş çevrelerini tanımaları da çok önemlidir.” dedi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, madde bağımlılığıyla mücadelede dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Prof. Dr. Ensari, şu şekilde konuştu:

Bağımlılık, belirli bir maddeye, nesneye veya davranışa karşı bireyin kontrolünü kaybetmesi ve kişisel yaşamında önemli olumsuz etkiler yaratması durumudur.

Bağımlılığın Çeşitleri

Bağımlılığın farklı türlerinin bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ensari, şu bilgileri aktardı:

Tütün, alkol, amfetamin, kokain ve eroin gibi kimyasal maddeler bağımlılık yapabilir. Ayrıca sentetik maddeler ve davranışsal bağımlılıklar, örneğin kumar, oyun, internet ve alışveriş bağımlılıkları da mevcuttur.

Madde Kullanım Bozukluğunun Belirtileri

Madde bağımlılığının DSM-5 kriterlerine göre tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Hülya Ensari, belirtileri şu şekilde sıraladı:

  • – Maddenin planlanan süreden veya miktardan daha uzun süre kullanılması,
  • – Kontrolsüz kullanım için sürekli bir istek duyulması,
  • – Maddeyi elde etmek için zaman harcanması,
  • – Kesilme belirtileri yaşanması,
  • – Aynı etkiyi sağlamak için daha fazla madde alma ihtiyacı,
  • – Sosyal ve mesleki yaşamda bozulmalar yaşanması.

Bağımlılık Tedavisinde Bütüncül Yaklaşım

Prof. Dr. Ensari, bağımlılığın günümüzde nörobiyolojik bir beyin hastalığı olarak tanımlandığını ve tüm yönleriyle ele alınması gerektiğine değinerek, “Bağımlılık, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Bu nedenle tedavi süreci tıbbi, psikolojik ve davranışsal müdahaleleri içermelidir.” dedi.

Toplum Bilincinin Artırılması Gerekiyor

Bağımlılıkla etkin bir şekilde mücadele etmek için toplumsal bilinç oluşturmanın önemini vurgulayan Ensari, “Madde bağımlılığı, yalnızca kişisel bir mesele olmayıp aynı zamanda aile ve toplum düzeyinde de ele alınmalıdır. Bu konuda toplumsal farkındalık yaratmak şarttır.” dedi.

Çocuklarla Güvene Dayalı İlişki Kurulmalı

Ailelerin çocuklarıyla güvene dayalı ilişkiler kurarak onlara sağlıklı bir çevre sunması için çaba göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ensari, “Okullar, öğrencilere stres yönetimi konusunda eğitimler vermeli ve sosyal etkinliklere katılımlarını teşvik etmelidir.” şeklinde ekledi.

Ayrıca bağımlılıkla mücadele eden medya içeriklerinden kaçınılmalı ve uygun yayınlar teşvik edilmelidir. Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde kampanyalar yürütmesi gerekmektedir.

Bağımlılıkla Mücadelede Destek Alınmalı

Prof. Dr. Hülya Ensari, bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun toplumda bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şayet bağımlılıkla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, en yakın sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. Alo 191 danışma hattı da sürekli olarak hizmet vermektedir.” diye sözlerini tamamladı.

Her yıl Birleşmiş Milletler, 26 Haziran’ı Uyuşturucu Kullanımı ile Mücadele Günü olarak kutlamaktadır. Bu gün; toplumsal bilincin artırılması için önemli bir fırsattır. Gelin, hep birlikte ‘Bağımlı Olma, Özgür Ol’ diyelim.

“`

Related Posts

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar.