Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer Hastalığına Yeni Bir Bakış: Prof. Dr. Konuk’tan Umut Verici Keşif

Milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanları umut verici bir adım attı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri çalışmada hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolun keşfedildiğini ve bu sürecin durdurulabildiğini duyurdu.

Hücredeki “Toksik Protein” Üretimi Durduruldu

Prof. Dr. Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yaptıkları çalışmanın detaylarını paylaştı. Çalışma sonucunda Alzheimer’a neden olan amiloid plakların oluşumunu incelediklerini belirten Prof. Dr. Konuk, hücre zarındaki proteinlerin asitlik dengesini değiştirerek zehirli protein üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Yapılan çalışma sonucunda bu süreci durdurmanın mümkün olduğu belirtildi.

Sıradaki Hedef: Doğal Tedavi Molekülleri Bulmak

Doğal yollarla bu mekanizmayı düzenleyecek tedaviler geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Konuk, “Amacımız, Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olacak bitkisel veya diğer organizmalardan elde edilecek ilaç moleküllerini bulmak. Bu sayede Alzheimer’a yakalanmadan önlenebileceğini umuyoruz.” dedi.

Genç Bilim İnsanlarına Tavsiyeler

Bu önemli keşifte sabrın ve azmin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına sabırlı olmaları ve pes etmemeleri gerektiğini vurguladı. “Bu alanda başarılı olmak için sabır ve sürekli deneme gerekiyor. Bilim insanı olmanın getirdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçemeyiz. Temel moleküler biyoloji ve genetik bilgisine sahip olanlar, laboratuvar deneyimine sahip olanlar büyük başarılar elde edebilir. Gelecekte bu alan çok önemli olacak.” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.