DİSK’ten enflasyon verilerine tepki: TÜİK, milyonların ekmeğiyle oynadı

DİSK Araştırma Merkezi: TÜİK, Milyonların Ekmeğiyle Oynadı

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin yaptığı açıklamada TÜİK’ın milyonların ekmeğiyle oynadığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında %1,03 oranında artarken, yıllık enflasyon %44,38 olarak gerçekleşti.

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aralık ayında aylık bazda %2,34, yıllık bazda ise %83,40 enflasyon açıkladı.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan altı aylık tüketici enflasyonu %15,75 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için %15,75 artış uygulanırken, memur ve memur emeklilerin maaş ve aylık artışları toplu sözleşme hükmü nedeniyle %11,54’te kaldı” denildi.

TÜİK’in Aralık 2024 döneminde gıda enflasyonunu %43,58 olarak açıkladığı ancak bu enflasyonun vatandaşın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan uzak olduğu belirtildi. ”DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu %60 oldu. Üçüncü %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %48,7 olurken, düşük gelirli ikinci %20’lik grubun gıda enflasyonu %60,9 ve en yoksul %20’lik gelir grubun gıda enflasyonu %77,4 olarak gerçekleşti. Son bir yıllık seri, ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğunu gösteriyor” denildi.

Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiğinin görüldüğü açıklamada, “Dördüncü (yüksek) %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %42,5 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30,7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu %77,4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30 düzeyinde kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.

Resmi ortalama enflasyon oranları da düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar olmadığı dile getirilen açıklamada, şunlar denildi:

”Uluslararası alanda Avrupa, ABD, Almanya ve Japonya Merkez Bankaları gibi çeşitli kuruluşlar tarafından hissedilen/algılanan ve beklenen tüketici enflasyonu düzenli olarak yayımlanıyor. Ancak TÜİK, aylık Tüketici Eğilim Anketi gerçekleştirmesine rağmen, bunun çıktısı olan ‘hissedilen/algılanan enflasyon’u açıklamıyor. TÜİK, uluslararası kuruluşların yaptığı gibi halkın hissettiği/algıladığı enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da elinde hazır bulunan verileri işleyerek yeni bir veri olarak yayımlamalıdır. TÜİK ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılaşmasını da açıklamalıdır.”

Related Posts

Tesla araba stokluyor

Dünyada araçlarının gezegenin tüm ülkelerindeki park yerlerini doldurmasını istemeyen hiçbir otomobil üreticisi yoktur. Ancak yaşananlar biraz endişe verici. Amerikan markası geçen yıldan beri modelleri için depolama alanı kiralıyor ve bunları …

Eski Galatasaray Başkanı Alp Yaman Tatko Lastik’in kutlamasına katıldı

2009 yılında faaliyete geçen LastikPark markasının 15. yılı nedeniyle yapılan kutlama etkinliklerinden biri Tatko Lastik Genel Merkezi’nde gerçekleşti. ALP YALMAN AĞIRLANDI 1990–1996 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı görevini …

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Haftanın kazanan yatırım aracı belli oldu: Altın düşüşe geçti, borsa ve döviz yükseldi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2.19 artışla 9 bin 404.89 puandan tamamladı. Altının gram fiyatı yüzde 2.26 düşerek 4 bin 199 liraya gerilerken, dolar ve avro sırasıyla yüzde 0.55 ve yüzde 2.37 oranında yükseldi. Yatırım fonları yüzde 1.65, emeklilik fonları ise yüzde 1.52 değer kazandı.

ABD’de kişisel harcamalar mayısta sınırlı azaldı

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ülkedeki kişisel tüketim harcamaları mayıs ayında yüzde 0,1 azalış gösterdi.