Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

Beyin, Hayal ve Gerçek Arasındaki Farkı Nasıl Anlıyor?

Araştırmacılar, beyin bölgesi olan fusiform girusun, gerçek ve hayal edilen görüntüler sırasında nasıl tepki verdiğini inceledi. Bu çalışmada, beynin bir şeyi gerçek olarak algılayıp algılamadığını belirlemede fusiform girusun aktivitesinin kritik bir rol oynadığı gözlemlendi.

Fusiform girus, yüz tanıma ve nesne algısı gibi görsel işleme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Hayal sırasında, bu bölgedeki aktivite gerçek algıya göre daha zayıfken, gerçek algıda ise daha güçlü olduğu belirlendi. Beyin, belirli bir aktivite seviyesini aşan uyarıyı “gerçek” olarak algılıyor.

Çalışmada, 26 katılımcıya dinamik bir ekran üzerinde çapraz çizgiler gösterildi veya gösterilmedi ve katılımcılardan çizgileri hayal etmeleri istendi. Hayal edilen çizgiler ile gerçekte ekran üzerinde gösterilen çizgiler bazen örtüşürken bazen farklı oluyordu.

Araştırmacılar, hayal edilen çizgiler ile gerçek çizgilerin örtüştüğü durumda, katılımcıların ekran üzerinde çizgileri gördüğünü sandığını keşfetti. Yani beyin, beklediği görüntüyü hayal ettiğinde bunu gerçekmiş gibi algılayabiliyor.

fMRI görüntüleme ile beynin farklı bölgelerindeki aktivite izlenirken, fusiform girusun hayal ve gerçek algı sırasında aktif olduğu gözlendi. Ancak beyin, aktivite belirli bir düzeyin üzerine çıktığında bunu gerçek olarak kabul ediyordu. Ayrıca, aktivite seviyesi arttıkça beynin karar alma ve problem çözme ile ilgili bölgesi olan anterior insula’nın da aktif hale geldiği gözlendi.

Araştırmacılar, bu keşiften yola çıkarak daha karmaşık görsel uyarıcılarla benzer deneyler yapmayı ve zamanlaması ayarlanmış uyaranlarla hayalin algılanma sürecini test etmeyi planlıyor. Nörobilimci Thomas Pace ise bu bulgunun, hayal ile gerçeği ayırt etme mekanizmaları hakkında önemli ipuçları sunabileceği görüşünde.

Related Posts

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

Instagram’a çok konuşulacak 9 yeni özellik

Popüler sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiren yeni özelliklerle gündemde. Çoklu profil fotoğrafı, 3:4 görsel desteği, aylık performans özeti, Spotify entegrasyonu gibi dikkat çeken yenilikler, hem bireysel kullanıcılar hem de içerik üreticileri için önemli değişiklikler getiriyor. İşte tüm ayrıntılar…

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

Kullanıcılar YouTube’da sorun yaşıyordu! Google’dan çözüm geldi

YouTube’un hem iOS hem de Android sürümünde bazı kullanıcılar sorun yaşadıklarını bildirmeye başladı. YouTube’un mobil uygulamasında yaşanan sorunda kullanıcılar videoların kapandığını ve açılmadığını belirtmişti.

İnsanlar bitkilere dönüşecek! Yeni araştırma, gıda ihtiyacını ortadan kaldıracak

Bilim insanları, insan vücudunun tıpkı bitkiler gibi fotosentez yapabilmesini mümkün kılacak radikal bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu gelişme, gelecekte gıda tüketimini tamamen ortadan kaldırabilir.

Amazfit T-Rex 3’ün navigasyon ve haritası güncellendi

Dayanıklı yapısıyla bilinen Amazfit T-Rex 3 akıllı saatler için önemli bir yazılım güncellemesi yayınlandı. 3.8.5.1 versiyon numaralı bu yeni sürüm, özellikle harita ve navigasyon özelliklerini geliştirerek kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor …