‘Bigoreksiya’ insanı bozar

Bigoreksiya: Spor Bağımlılığı ve Riskleri

Sevgi Çavuşoğlu – Spor bağımlılarının madde bağımlıları gibi krize girebildiği belirtildi. Bigoreksiya spor yaparak vücut kası geliştirmeyi takıntıya dönüştürmeyi ifade ediyor. Uzmanlar, aşırıya kaçan spor aktivitelerinde, fiziksel ve psikolojik dengenin bozulduğunu söylüyor. Bigoreksiya, kişinin vücudunun kaslı olmadığı düşüncesine kafasını taktığı bir beden dismorfik bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bigoreksiyanın madde bağımlılığına benzediğini belirten uzmanlar, madde kullanımını bırakanların yaşadığı yoksunluk sendromunun, spor bağımlılarında da görüldüğünü açıkladı.

Özellikle erkeklerde 

Aşırı spor yapmak, bigoreksiya yani ‘kas dismorfisi’ gibi obsesif kompulsif bozukluklara yol açabiliyor. Özellikle erkeklerde görülen bu rahatsızlık, sosyal medyadaki kusursuz fiziksel görünümlerle baskıya dönüşüyor. Gençlerin ‘ideal’ vücuda ulaşma isteğiyle aşırı spor yapmaları, fiziksel ve psikolojik sorunlara neden oluyor.

‘Kalp hastalığı riski artıyor’

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık: “Aşırı fiziksel egzersizler, kasların ve eklemlerin zorlanmasıyla kas yırtılmaları, tendinit ve stres kırıkları gibi sorunlara yol açabilir. Bigoreksiya ile ilişkili kullanılan kas kitlesini artırıcı anabolik steroidler ve diğer performans artırıcı kimyasallar, hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bunlar erkeklerde testis küçülmesi, libido azalması ve kısırlık, kadınlarda ise adet düzensizlikleri gibi sorunlar yaratabilir.

‘Bıraktıklarında krize girebilirler’

Klinik Psikolog Emir Coşkun: “Aşırı egzersiz yapan bireyler sporu bıraktıklarında, madde kullanımını bırakanlarda görülen yoksunluk krizine benzer tepkiler gösterebiliyor. Bu kişilerde spordan uzaklaştıkları zaman, madde kullanımını kesenler gibi huzursuzluk, suçluluk ve anksiyetenin arttığı gözlemleniyor.

‘Sosyal medyayla diziler etkiliyor’

Uzman Psikiyatrist Dr. Ayhan Akcan: “Sosyal medya figürlerinin ve dizilerde oyuncuların ideal vücutlar sergilemesi, gençlerde dış görünüş kaygısını artırıyor. Fiziksel aktivite bağımlılığı sosyal ve ailevi yaşamı da olumsuz etkiliyor. Bu bağımlılık da depresyona, kişilik sorunlarına, yalnızlığa ve hatta intihara neden olabilecek bir sorun.”

Related Posts

Pakistan Başbakanı Şerif’ten İran Büyükelçiliğine taziye ziyareti

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İsrail’in 13 Haziran’da İran’a düzenlediği saldırıların ardından İslamabad’daki İran Büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu. Şerif, “İran halkının bu zorlu günlerinde yanlarında olduklarını” ifade etti.

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Kimse tahmin etmiyordu dev holding iflas etti. 3 bin 900 çalışanı işsiz kalma korkusu sardı

Almanya’da köklü tekstil ve iç tasarım zinciri Hammer ve Schlau’nun ana şirketi iflas etti. 3.900 çalışanı etkileyen süreçte, mağazalar açık kalacak, siparişler aksamayacak. Almanya’nın önde gelen tekstil ve iç tasarım perakende zincirlerinden Hammer …

Barrack F-35 için tarih verdi… ‘Yıl sonuna kadar çözülür’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin F-35 programına dönmesi konusunda yıl sonuna kadar somut bir gelişme beklediğini söyledi.