Diyarbakır’da Kobani Davası protestosu

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobani Davası’nın karar duruşmasını öncesi DEM Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yapıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında açıklamayı yapan DEM Parti İl Eş Başkanı Abbas Şahin, davayı ”kumpas” olarak değerlendirdiklerini söyledi. Kobani Davası’na ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını hatırlatan Şahin, ”AİHM Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020 tarihinde Kobani kumpas davasıyla ilgili verdiği kararda 4 Kasım 2016 tarihli tutuklulukların bir devamı niteliğinde olduğunu vurgulamış kararın uygulanması istenmiş  siyasi saiklerle yapılan bu tutuklamaların ifade özgürlüğünü, özgürlük ve güvenlik hakkını ve siyasi saiklerle tutuklama yasağını ihlal ettiğine karar vermiştir. Yine Büyük Daire kararında HDP Genel Merkezi tarafından yapılan çağrılarla meydan gelen olaylar arasında nedensellik bağı bulunmadığı, söz konusu çağrıların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı ifade edilmiştir” dedi.

“Ne AKP iktidarı ne de yargı merci bu kararlara uymakta”

AİHM’in Kobani Davası’na yönelik aldığı kararın Türkiye tarafından uygulanmamasına tepki gösteren Şahin, şunları söyledi:

“Hukuki bir dayanağının olmadığı AİHM kararlarıyla bir kez daha ortaya çıkan Kobani Kumpas Davası iktidar ve iktidarın tamamen kendisinin siyasi emellerini yerine getirmek için siyasallaştırıp kullandığı yargı sisteminin düzmece yalanlarıyla oluşturulan bir davadır. AİHM tüm ulusal yargının en üst organı ve bağlayıcı karar merci olmasına rağmen ne AKP iktidarı ne de yargı merci bu kararlara uymakta, anti demokratik, keyfi ve totaliter rejimini devam ettirmek istemektedir.

Bu dava Kürt siyasal hareketi ve demokrasi güçlerine kurulmuş ilk kumpas olmadığını gayet iyi biliyoruz. Ne zamanki Kürt siyasal hareketi ve demokratik mücadele güçleri büyüyüp alternatif bir yol olma iddiasına güçlendirmiş ve bunun örgütlülüğünü kurmuşsa aynı iktidar ve siyasallaştırdığı hukuk sistemi böylesi operasyonlara başvurmuştur. Bizi, yaptığımız demokratik siyasetle yargılamaya çalışan bu hukuksuz kanunsuz sistem arkasına bir dönüp baksın.

Nasıl ki daha önceki operasyonlar, kumpaslar ve davalar haklı mücadelemizi geriletemedi, aksine mücadelede ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi; bundan sonra da böylesi kumpaslar mücadelemizde bir adım geri attıramayacaktır.”

TIKLAYIN – CANLI BLOG | Kobani davası: Avukatlar, “Yeni evraklar var, kararı erteleyin” dedi; mahkeme heyeti talebi reddetti


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx