Ege Plastik Sanayicileri: Plastik atıklar milli servet!

Ege Plastik Sanayicileri Plastik Atıkları Milli Servet Olarak Görüyor

İzmir (İGFA) – Fuarın Kurumsal Destekçisi Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) tarafından düzenlenen “Plastik Sektöründe Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” paneli, büyük ilgi gördü. Panel, İBA Stratejik İletişim Danışmanlığı firmasının Kurucusu Serkan Aksüyek’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi ve TTCP Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Dr. Mevlüt Çetinkaya, C&C Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Danışmanlık Şirketi Proje Uzmanı Özlem Özan Kesbiç ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gençer gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Dünyada Yılda 414 Milyon Ton Plastik Üretimi

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, gelişmiş ülkelerin tüm evsel ve endüstriyel atıkları “enerji kaynağı” olarak gördüğünü ve bu bilinçle hareket ettiğini vurgulayarak, “Ülkeler atıklarına çöp ya da milli servet olarak bakanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Geri dönüşüm süreçlerinde son yıllarda önemli kazanımlar elde etsek de, biz hâlâ ilk kategorideki ülkeler arasındayız” şeklinde konuştu.

Şener Gençer, plastiklerin defalarca geri dönüştürülebilir özelliklerinin döngüsel ekonomi ilkelerine en yüksek seviyede katkı sunduğunu belirtti. Dünya genelinde yılda 414 milyon ton plastik malzeme üretildiğini, ancak bu üretimin sadece yüzde 9,5’inin geri dönüştürülebildiğini ifade ederek, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 30’a kadar çıktığını dile getirdi. Türkiye’de il ve ilçe belediyelerinin atıkların toplanması ve işlenmesinde zorluk çektiğini belirten Gençer, endüstriyel ve teknolojik geri dönüşüm tesislerinin artışından memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

1,5 Tonluk Otomobilde 350 Kg Plastik Bulunuyor

Otomotiv ve tekstil gibi temel ihracat sektörlerinde geri dönüşümün öneminin arttığını vurgulayan Gençer, bugün bir otomobilde yaklaşık 300-350 kg plastik malzeme olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen her otomobilde kullanılan plastiklerin bir kısmının geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca tekstil ve hazır giyim sektöründe de geri dönüştürülmüş sentetik ipliklerin kullanımının artması gerektiğine değindi. Gençer, kaynağında ayrıştırılan ve geri kazanılan her kilogram plastiğin milli bir servet olduğunu vurgulayarak, dövizin ülke içinde kalmasının önemine değindi.

Related Posts

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Kimse tahmin etmiyordu dev holding iflas etti. 3 bin 900 çalışanı işsiz kalma korkusu sardı

Almanya’da köklü tekstil ve iç tasarım zinciri Hammer ve Schlau’nun ana şirketi iflas etti. 3.900 çalışanı etkileyen süreçte, mağazalar açık kalacak, siparişler aksamayacak. Almanya’nın önde gelen tekstil ve iç tasarım perakende zincirlerinden Hammer …

Barrack F-35 için tarih verdi… ‘Yıl sonuna kadar çözülür’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin F-35 programına dönmesi konusunda yıl sonuna kadar somut bir gelişme beklediğini söyledi.

ABD istihbaratı İran konuşmalarını ele geçirdi! “Saldırılar beklenenden az yıkıcı”

Washington Post’a konuşan dört kaynak, ele geçirilen söz konusu istihbarat hakkında bilgi verdi. Kaynaklar, sinyal istihbaratı yöntemiyle ele geçirdikleri, özel olması amaçlanan iletişimde, “İran hükümet yetkililerinin, Başkan Donald Trump tarafından …

İran’dan BMGK’ya İsrail ve ABD ile ilgili çağrı: ‘Zararların tazmin edilmesini istiyoruz’

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) İsrail ve ABD’yi saldırganlık eyleminin başlatıcısı olarak tanımaya çağırdı.