Emtia piyasalarında jeopolitik risk etkisi: Platin rekora doymuyor



Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları ve Küresel Ekonomiye Etkisi

Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları ve Küresel Ekonomiye Etkisi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşması, piyasaları derinden etkiledi. Fed, politika faizini beklentilere uygun olarak yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Aynı zamanda, bu yıl iki faiz indirimi beklentisini korurken, yıl sonu çekirdek PCE enflasyon tahminini yüzde 2,8’den 3,1’e yükseltti ve büyüme beklentisini yüzde 1,7’den 1,4’e düşürdü.

Powell, tarife artışlarının fiyatları yükseltebileceğine ve ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Ayrıca Orta Doğu’daki jeopolitik risklere de değinen Powell, ABD’nin petrol bağımlılığının azaldığını vurguladı.

Fed yetkililerinden Waller, temmuzda faiz indiriminin mümkün olabileceğini belirtirken, Barkin tarife kaynaklı risklerin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Daly ise iş gücü piyasasında ciddi bir zayıflama görülmedikçe faiz indirimine sonbaharda daha uygun olacağını belirtti.

Jeopolitik tarafta, İran-İsrail gerilimi yakından izlenirken, ABD’nin Issırail’in İran’a saldırılarına müdahale edebileceği haberleri varlık fiyatlarını etkiledi.

New York Post gazetesinin iddiasına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın çatışmalara müdahale konusundaki çekinceleri ele alındı.

Analistler, Fed’in temkinli duruşunun ve Orta Doğu’daki gerginliğin risk iştahını halen sınırladığını belirtiyor.

PLATİN REKOR SEVİYELERDE

Değerli metaller, Powell’ın açıklamaları, Orta Doğu’daki gelişmeler ve altın fiyatlarındaki kar satışları nedeniyle karışık bir hafta geçirdi.

Altın fiyatları, Fed’in faizleri sabit tutması ve ABD’nin ılımlı tavrı nedeniyle güvenli liman talebinin azalmasının etkisiyle düşüş yaşadı.

Platinin ons fiyatı, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi olan 1,352.08 doları görerek yılın başından bu yana %43’ten fazla getiri sağladı.

Analistler, Çin’in platin ithalatının artması ve platin fiyatlarının altına kıyasla düşük olmasının yükselişte etkili olduğunu belirtiyor.

Bu hafta, değerli metallerde ons bazında platinde %2.7, paladyumda %1.8 artış görülürken, altında %1.9, gümüşte %0.8 düşüş yaşandı.

BAZ METALLERDE DURUM KARIŞIK

Baz metaller, makroekonomik veriler ve Powell’ın açıklamalarıyla karışık bir seyir izledi.

Fed’in büyüme beklentilerini düşürmesi ve enflasyon risklerine vurgu yapması, faiz indirimlerinin sınırlı kalabileceği düşüncesini güçlendirdi.

Amerika’nın uyguladığı geniş kapsamlı tarifeler ve Çin ile olan ticaret savaşı, baz metallerde belirsizlik yarattı ve temkinli bir duruşu destekledi.

Bu hafta, tezgah üstü piyasalarda bakırda %2.1, alüminyumda %1.5 artış yaşanırken, çinko ve kurşunda %0.8, nikelde %0.5 düşüş görüldü.

Petrol fiyatlarında, ABD’deki stokların düşmesi, Fed’in enflasyon tahminini revize etmesi ve Orta Doğu’daki gelişmeler fiyatları etkiledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ham petrol stoklarının beklentinin üzerinde düştüğünü açıkladı. Uzmanlar, stokların son 5 yılın altında olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, Trump’ın çatışmalara müdahale konusundaki çekinceleri, Orta Doğu’da arz kesintisi endişelerini hafifletti.

Bu hafta, Brent petrolünde %3, doğal gazda ise %8.8 artış görüldü.

KARADENİZ’DEKİ KURAKLIK BUĞDAY FİYATLARINI ETKİLEDİ

Tarım emtiaları, iklim koşulları ve rekolte beklentileri nedeniyle karışık bir seyir izledi. Soya fasulyesi fiyatları yükselirken, buğday fiyatlarındaki endişeler arttı.

Küresel üretim endişeleri, buğday fiyatlarını yukarı çekerken, Karadeniz’deki kuraklık ve Avrupa’daki rekolte beklentileri fiyatları etkiledi.

Bu hafta, Chicago Ticaret Borsası’nda soya fasulyesinde yatay seyir görülürken, mısırda %2.5, buğdayda %5.5 artış yaşandı ve pirinçte %1.7 düşüş yaşandı.

Şeker fiyatları, Intercontinental Exchange’te Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Analistler, küresel şeker üretiminin artmasıyla fiyatların baskı altında olduğunu belirtiyor.

Libre bazında, kahvede %4.1, şekerde %0.2 ve pamukta %0.1 düşüş yaşanırken, kakaoda %10.3 azalış görüldü.

 


Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Tesla araba stokluyor

Dünyada araçlarının gezegenin tüm ülkelerindeki park yerlerini doldurmasını istemeyen hiçbir otomobil üreticisi yoktur. Ancak yaşananlar biraz endişe verici. Amerikan markası geçen yıldan beri modelleri için depolama alanı kiralıyor ve bunları …

Eski Galatasaray Başkanı Alp Yaman Tatko Lastik’in kutlamasına katıldı

2009 yılında faaliyete geçen LastikPark markasının 15. yılı nedeniyle yapılan kutlama etkinliklerinden biri Tatko Lastik Genel Merkezi’nde gerçekleşti. ALP YALMAN AĞIRLANDI 1990–1996 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı görevini …

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Haftanın kazanan yatırım aracı belli oldu: Altın düşüşe geçti, borsa ve döviz yükseldi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2.19 artışla 9 bin 404.89 puandan tamamladı. Altının gram fiyatı yüzde 2.26 düşerek 4 bin 199 liraya gerilerken, dolar ve avro sırasıyla yüzde 0.55 ve yüzde 2.37 oranında yükseldi. Yatırım fonları yüzde 1.65, emeklilik fonları ise yüzde 1.52 değer kazandı.