Milliyet.com.tr/ Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarıyla ilgili pek çok örnek kamuoyunun gündemine yansıyor. Yaşanmış bir olayda kira sözleşmesi imzalandıktan sonra ev sahibi tarih kısmını boş bırakarak kiracıdan tahliye taahhütnamesi için imza alıyor.
KİRACI TAHLİYE SÜRESİ İÇERİSİNDE EVİ TERK ETMİYOR
Kiracı tahliye taahhütnamesindeki süre içerisinde evi boşaltmadığından dolayı ev sahibi icra takibi başlatıyor. Kiracı icra takibine itiraz edince konu mahkemeye taşınıyor. Mahkemeden 6 ay süre içerisinde karar çıkıyor.
Konuyla ilgili merak edilenleri Avukat Gizem Gonce, milliyet.com.tr’ye anlattı. Gonce konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bizim müvekkilimiz ev sahibi ve kiracısından tahliye taahhütnamesi alıyor. Kiracı sözleşmenin yapıldığı gün bu tahliye taahhütnamesini almıyor, sözleşmenin yapılmasından sonraki günde alıyor. Tahliye taahhütnamesinde tarih kısmı boş ancak kiracının tahliye taahhütnamesinde imzası var.
‘KİRACI İCRA TAKİBİNE İTİRAZ EDİYOR’
Ev sahibi tahliye taahhütnamesine dayalı olarak bir icra takibi yapıyor. Kiracı buna itiraz ediyor. İtiraz olması sebebiyle ev sahibi kiracıya dava açıyor.
Davanın açıldığı tarih 20 Kasım 2023’tür. Burada kiracının yaptığı itirazın tamamen süreci uzatmaya yönelik olduğunu, tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğunu, tarihin boş bırakılmasıyla ilgili Yargıtay kararlarının olduğuna dayanarak ev sahibi sulh hukuk mahkemesinde dava açtı.
‘6 AYDA TAHLİYE KARARI ÇIKTI’
Mahkeme 6 aylık süreçte ikinci duruşmada kiracının tahliyesine karar verdi. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması sebebiyle kiracının tahliyesine karar verildi.
‘KİRACI KARARI İSTİNAFA GÖTÜREBİLİR’
Bu şu nedenle önemli: Normalde tahliye taahhütnamelerine itiraz edildiğinde bunun geçerli olup olmadığı tartışma konusuydu. Bu dosyada tahliye taahhütnamesinin tarih kısmı boş da olsa tahliyenin 6 ay içerisinde geçerli kabul edilmesine karar verildi. Elbette bu karar istinafa açık bir karar. Kiracının kararı istinafa götürme hakkı mevcut.
‘SÖZLEŞMEDEN SONRA TAAHHÜTNAME İMZALANIYOR’
Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra bu tahliye taahhütnamesi imzalanıyor. Genel itibarıyla kira sözleşmesi ile birlikte imzalanan tahliye taahhütnamelerini Yargıtay ve yerel mahkemeler geçersiz kabul ediyor. Burada ev sahibi tahliye taahhütnamesini sözleşme yapıldıktan sonra eksiksiz olarak tahliye edeceğini beyan ederek tahliye taahhütnamesini imzalıyor.
KİRACI SÜRECİ UZATMAK İSTEDİ, MAHKEME 6 AYDA KARARI VERDİ
Süre dolduğunda kiracı evden çıkmayarak süreci uzatmak için icra takibine itiraz ediyor. Kiracının itiraz etmesiyle ev sahibi 2023 yılı Kasım ayında sulh hukuk mahkemesinde tahliye taahhütnamesine itiraz sebebiyle tahliye talepli itirazın iptali ve tahliyenin kabulü talepli dava açtı. 2024 yılı Mayıs ayında sulh hukuk mahkemesi tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna ve itirazın iptaline karar verdi.”