Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni’nin favorisi! Altın çağını yaşattı: Bal koyup eritin

5

Osmanlı saray mutfağının, günümüze ulaşan birbirinden lezzetli yemek tarifleri, Türk yemek kültürüne yön veriyor. Osmanlı’da tatlı ve helvalara da ayrıca özen gösterilirdi. Saray mutfağında hazırlanan birbirinden lezzetli helvalar sultanların sofralarında başköşede olurdu. Yerli ve yabancı kaynaklarda kayda geçen binlerce reçetenin yer aldığı Osmanlı mutfağının ve padişahların gözde tatlısını biliyor musunuz?

Tarihi kayıtlarda, Osmanlı döneminde özel günlerde, kutlamalarda ve şölenlerde hazırlanarak servis edildiği bilgisi olan çok sayıda helvanın ismine rastlamak mümkün. Bu helvalar arasında yer alan Helva-i Hakani ise ‘Hakan Helvası’ diye adlandırılarak padişahların gözdesidir.

FATİH SULTAN MEHMED’İN EN SEVDİĞİ HELVA

Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerle süslenen üzerine ise gül suyu ve tarçın eklenerek hazırlanan Helva-i Hakani, Osmanlı padişahları tarafından en sevilen ve en çok tüketilen tatlı olma unvanına sahipti. Helva-i Hakani’nin Fatih Sultan Mehmed’in en sevdiği tatlı olduğu da biliniyor. Asırlık tatlı, günümüzde hala Edirne ve çevresinde özel günlerde, sık sık yapılıyor.

HELVA-İ HAKANİ İÇİN MALZEMELER

Yarım çay bardağı un, yarım çay bardağı pirinç unu, yarım çay bardağı buğday nişastası, 65 gram tereyağı, 1 çay bardağı çiğ badem, 75 gram kaymak bu helvayı yapmak için gereken malzemelerdir. Tatlının şerbeti için de 1, 5 su bardağı süt (bardak ölçüsü 200 ml), 150 gram bala ihtiyacınız var.

HELVA-İ HAKANİ NASIL YAPILIR?

Tarihe damga vuran padişahların en sevdiği tatlılardan biri olan Helva-i Hakani, nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hemen tarife geçelim! Öncelikle bademler kaynar suya koyulup 10 dakika bekletilir. Kabukları kendini bırakınca bademler kabuklarından çıkartılır.

Bir kabın içine kuru malzemeler karıştırılıp kenarda bekletilirken, küçük bir tencerenin içinde süt kaynatılıp ocaktan alınmalı. 5 dakika sonra içine bal eklenip eritilen ve bekletilen karışım, teflon tavaya yağ koyulmalı. Bademler bu yağda kısık ateşte kavrulmalı. Bademler renk alınca bir kısmı ayrılmalı.

Tavadaki kuru malzemeler iyice karıştırılıp renk alana kadar kavrulmalıdır. Süt karışımı yavaş yavaş eklenip, kısık ateşte 10 dakika kadar sürekli karıştırarak kavrulmalı. Daha sonra Kaymak eklenip helvaya yedirene kadar karıştırılmalı. Ocaktan alınan helva, sunum tabağına alınıp, bademlerle süslendikten sonra üzerine bal gezdirip servis edilebilir. Afiyet olsun!

DÜNYADA VE MUTFAKTA ALTIN ÇAĞI

Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu’nun altın çağını yaşadığı bir dönemde hüküm sürmüştü. O dönem sadece siyasi zaferlerle değil, kültürel ve mutfak zenginlikleriyle de ön plana çıkan bir Osmanlı söz konusuydu. Osmanlı mutfağı, çeşitli baharatlar, malzemeler ve ustalıkla kullanılan pişirme teknikleriyle tanınan bir mutfaktı. Dönemin Avrupası’nda da büyük bir üne sahip olan kadim mutfak, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en parlak dönemlerinden birini yaşamıştı.

Mehmet Şimşek