Hekimler 14 Mart’ı bayram olarak kutlayamıyor

“`html

İzmir Tabip Odası ve Hekim Birliği’nden 14 Mart Tıp Bayramı Değerlendirmesi

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt ve Hekim Birliği İzmir Şube Başkanı Dr. Bahar Sarı Narğis, 14 Mart Tıp Bayramı hakkında ANKA Haber Ajansı’ndan gazeteciler Fatih Özkılınç ve Kerim Uğur’a önemli açıklamalarda bulundu. Her iki yetkili, hekimlerin artan zor şartlarla mücadele ettiğini ve sağlık sistemindeki derinleşen problemler sebebiyle bu özel günün artık bir kutlama değil, adeta bir mücadelenin sembolü haline geldiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, sağlık çalışanlarına yönelik artan tehdit ve şiddetin kabul edilemez boyutlara ulaştığını vurgulayarak, “Bu durum artık katlanılmaz hale geldi. Her gün yeni taciz olayları gündeme geliyor. Uzman hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları herhangi bir sebep olmaksızın hedef alınıyor. Bu durum, çalışma motivasyonumuzu ciddi şekilde etkiliyor ve özellikle genç meslektaşlarımızı yurt dışına sürüklüyor,” şeklinde konuştu.

“YURT DIŞINA GÖÇ OLUMSUZ ETKİLER YARATIYOR”

Hekimlerin yurt dışına göç etmesinin temel nedenlerinin başında özlük haklarındaki eksiklikler ve zorlaşan çalışma koşullarının geldiğini ifade eden Özyurt, “Bu, ülkemizin yetişmiş insan gücünü kaybetmesi anlamına geliyor. Tıp eğitimi, uzun ve maliyetli bir süreçtir. Genç beyinlerimizi yurt dışına göndermemek için özlük haklarının düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarına karşı olan olumsuz tutumların sona erdirilmesi gerekiyor. Cezai yaptırımların sıkı hale getirilmesi şart,” dedi.

Özyurt, İzmir Tabip Odası’na bu yılın ilk üç ayında, yurt dışına gitmek üzere 200’den fazla hekim tarafından “iyi hal kağıdı” talebi yapıldığını ve yıllık ortalama 2000 hekim başvurusu alındığını belirtti.

Hekimler 14 Mart'ı Bayram Olarak Kutlayamıyor

“MUAYENE SÜRELERİ ARTIRILMALI”

Muayene sürelerindeki kısalığın hasta sağlığını tehdit ettiğini belirten Özyurt, “En büyük beklentimiz hastalara ayrılan sürenin insani bir seviyeye çekilmesidir. Şu an çoğu yerde hastalara 3-5 dakika gibi kısıtlı süreler tanınıyor. Sağlık hizmetlerimizi en iyi şekilde sunabilmek için bunun en az 15-20 dakikaya çıkarılması gerekiyor,” dedi.

“14 MART ARTIK BAYRAM OLMAKTAN ÇIKTI”

Özyurt, geçmişte 14 Mart Tıp Bayramı’nın coşkuyla kutlandığını hatırlatarak, “Artık bu bayramı kutlayamıyoruz. Bizim gençliğimizde bu gün kutlandığında büyük bir şölen havası içinde gerçekleştirilirdi. Ancak, artan taciz olayları ve sağlık sisteminin ticari hale gelmesi nedeniyle sağlık çalışanları artık bu günü kutlayacak motivasyonu bulamıyorlar,” diye sözlerine ekledi.

HEKİM BİRLİĞİ SENDİKASI İZMİR ŞUBE BAŞKANI NARĞİS: “MESLEK ONURUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Hekim Birliği Sendikası İzmir Şube Başkanı Dr. Bahar Sarı Narğis, bu yılki 14 Mart Tıp Bayramı’nın temasının “Meslek onurumuz ve halk sağlığı için iş bırakma” olarak belirlendiğini ifade etti.

Narğis, “Artık 14 Mart’ı bayram olarak kutlayamıyoruz. Hekim olarak birlik içinde, haklarımızı savunmak için iş bırakarak bu günü geçirmek zorundayız. Sağlık sistemimizde yaşanan aksaklıkları dile getirerek, mesleki haklarımızı talep ediyoruz,” dedi.

Performansa dayalı ücret sisteminin hekimler üzerinde yarattığı baskıyı da dile getiren Narğis, “Bu sistem, hekimlerimizin gerekli süreyi hastalara ayıramamasına yol açıyor. Biz, halkımıza en kaliteli sağlık hizmetini sunmak için mücadele ediyoruz. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için hak ettiğimiz maaşlarla ve güvenli çalışma şartlarıyla çalışmalıyız. 14 Mart’ı yeniden bayram olarak kutlama hedefindeyiz,” şeklinde konuştu.

HEKİMLERE YAPILAN BASKILAR ARTIYOR

Narğis, sağlık çalışanlarının artan baskı altında çalıştığını belirtti ve “Kısa muayene süreleri, hekimlerimizin hastalara yeterince zaman ayıramamasına neden oluyor. Bu durumda hastaların sağlığına zarar veren bir durum ortaya çıkıyor,” dedi.

Sağlık Çalışanlarının Hak Mücadelesi

HALK SAĞLIĞI İÇİN FEDAKARLIK

Narğis, birçok hekimin yurt dışına gitmek zorunda kaldığını, kalanların ise sabır sınırlarını zorladığını ifade ederek, “Çok fazla meslektaşımız yurtdışında kariyer yapıyor. Kalanların güvenli bir çalışma ortamına ihtiyaçları var. Siyasilerin bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor,” açıklamalarında bulundu. Sağlık çalışanlarının haklarının korunması gerektiğinin altını çizen Narğis, halkın da bu mücadeleye destek vermesi gerektiğini vurguladı.

“`

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.