Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuzun Sağlığa Faydaları

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Karpuzun içeriğinde bulunan yüzde 92 oranındaki su, sıcak havalarda vücudu serinleterek sıvı ihtiyacını karşılıyor ve nem dengesini koruyor.

Karpuz, C ve A vitaminleri bakımından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Antioksidan likopen içeriği sayesinde kalp sağlığına olumlu etkiler sağlıyor. Potasyum içeriği ise tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor. Ayrıca düşük kalorili bir meyve olması nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında sıkça tercih ediliyor.

Çekirdeğinin Faydaları

Karpuzun faydaları saymakla bitmezken, genellikle çöpe attığımız çekirdeklerin de sağlık açısından önemli yararları bulunmaktadır. Kavrularak tüketilen karpuz çekirdekleri kalbe iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdekler, yağ asitleri, magnezyum ve protein içeriğiyle dikkat çekmektedir. Hafızayı güçlendirdiği ve kötü kolesterolü düşürdüğü de belirtilmektedir.

Güzellik ve Spor Sonrası İyileşme İçin Faydalı

Karpuzun içeriğinde bulunan C vitamini cilt elastikiyetini artırırken, kasları gevşetici özelliğiyle bilinen sitrülin amino asidi, güzellik ve spor sonrası iyileşme süreçlerinde de olumlu etki göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karpuzun sayısız faydaları olsa da aşırı tüketiminin sağlığı olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Fazla tüketildiğinde karpuz, şişkinlik, mide hassasiyeti ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Uzmanlar, karpuzun dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesini önermektedir.

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar.