Sağlık için sanal tehlike; Telegram’da sahte kanser ilaçları satışı alarmı

Son dönemde artan sahte ilaç vakalarına bir yenisi daha eklendi. Mesajlaşma platformu Telegram üzerinden yürütülen yasa dışı ilaç ticareti, kanser hastalarını hedef alan bir dolandırıcılık şebekesinin deşifre olmasına yol açtı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre İstanbul’da düzenlenen bir operasyonda, yaklaşık 2 milyar lira değerinde sahte ilaç ele geçirilmiş ve ilgili şebekeden 8 şüpheli yakalanmıştı; altısı tutuklanırken, ikisi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mesajlaşma uygulamalarındaki tehlike

Sağlık uzmanları, Telegram gibi sosyal medya platformları üzerinden satılan ilaçların ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Bu platformlardaki ilaç satışları, özellikle kanser gibi kritik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahte versiyonlarının piyasaya sürülmesine olanak tanıyor.

Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz‘ın haberine göre, Telegram’da faaliyet gösteren “Medicines World” adlı bir grupta çeşitli ilaçların satışı tespit edildi. Grup içinde yapılan bir görüşme sırasında, Almanya’dan 3 bin 600 Euro’ya kanser ilacı satın alabileceği öğrenildi. Satıcı, ilacın kesinlikle sahte olmadığını iddia etti.

Uzmanı uyardı: Yanlış kullanım ölüme yol açabilir

Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tuncer, internetten ilaç temininin yasal olmadığını ve büyük sağlık riskleri barındırdığını belirterek, “Kanser ilaçlarının yanlış kullanımı organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle ilaçların mutlaka doktor kontrolünde ve güvenilir eczanelerden temin edilmesi gerekmektedir” dedi. (Milliyet)

 

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.