Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

MS Hastalığının Görünmeyen Yüzü Yapay Zeka ile Gözler Önüne Seriliyor

20-40 yaş aralığında sıkça görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen kronik otoimmün bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS), dünya genelinde 3,5 milyon kişiyi, Türkiye’de ise 70 binden fazla bireyi etkiliyor. Dünya MS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, MS hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan bir farkındalık projesi halkla paylaşıldı. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen ve “MSafeler” teması altında görselleştirilen eserler, hastalığın toplumda yeterince bilinmeyen semptomlarını vurguluyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, toplantının açılış konuşmasını yaparken, etkinliğin moderatörlüğünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir üstlendi. MS tanısının önemi ve hastalık sürecine dair detaylar paylaşıldı. MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Her 5 dakikada bir kişiye MS tanısı konulduğu gerçeğinden yola çıkılarak yapılan etkinlikte, Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Multipl Skleroz, kişinin sinir sistemiyle beden arasındaki iletişimi bozan ve farklı şekillerde seyreden karmaşık bir hastalıktır. Tanıyı zorlaştıran faktörlerden biri, her bireyde farklı belirti ve şiddette görülmesidir. Bu nedenle farkındalık ve erken teşhis oldukça kritiktir” dedi.

Prof. Dr. Serkan Demir ise, “MS hastalarının yaşadığı yorgunluk, görme bozuklukları, denge kayıpları ve uyuşma gibi semptomlar genellikle başka sağlık sorunlarıyla karıştırılıyor. Bugünkü toplantımızda, MS hastalığının toplumda az bilinen semptomları yapay zeka teknolojisiyle görselleştirildi. Amacımız bu semptomları gözler önüne sermek ve MS hakkında farkındalığı artırmak” şeklinde konuştu.

“MSafeler” temasıyla geliştirilen ve yapay zeka teknolojisiyle üretilen görseller, MS hastalığının az bilinen semptomlarını görünür kılmak amacıyla 28 Mayıs’ta Ataşehir Metropol İstanbul AVM’de sergilenecek.

Related Posts

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı yaşlanma, sadece ne kadar uzun yaşadığınızla değil, aynı zamanda bu süreyi nasıl geçirdiğinizle de ilgilidir. Uzmanlar, doğru yaşlanmanın göstergelerini belirlemek için önemli 5 ana belirtiden bahsediyor. Peki, siz doğru yaşlanıyor musunuz?