Üreticinin 320 liraya kestiği et bin 500 liraya satılıyor

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yüksek Et Fiyatlarına Dikkat Çekti

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği (DKKYB) Başkanı Mahmut Aktürk, yüksek et fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, yüksek et fiyatlarının sorumlusunun üreticiden ziyade sanayi sektöründen kaynaklı olduğunu belirtti.

Sanayi Sektörü Et Fiyatlarını Yükseltiyor

Eti işleyen sanayi sektörünün et fiyatlarının yükselmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu düşündüklerini belirten Başkan Aktürk, şöyle konuştu: “TÜİK verilerine göre 2024 yılında ülkemizde yüzde 50 ile 60 arası bir enflasyon artışı açıklandı. Geçen sene ile bu sene arasında hayvan fiyatları arasında veya et fiyatlarında üretici bazında çok ciddi bir artış bulunmuyor. 2024 yılında kuzunun kilogram fiyatı 210 TL’ye satılmıştı, şu anda 220 bandında dolaşmakta. Dolayısıyla üreticinin fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. Zaman zaman bir 20-30 lira yükseliyor çıkıyor ama genel olarak ülkemizde dışarıdan yapılan kesimlik ya da damızlık hayvanların sayısı ile birlikte üreticiyi korumak için et fiyatları dengede tutulmaya çalışılıyor.”

Üreticilerin Suçlu Olmadığı Belirtildi

320 liraya hayvan kestirdiklerini söyleyen Aktürk, şu ifadeleri kullandı: “Kestirdiğimiz hayvanlarımızı sanayi sektörüne girdiği zaman 800 liraya sucuk, bin 200 liraya kavurma, bin 500 liraya pastırma olarak görebiliyoruz. Lokantalarda 100 gram adana 300 liraya satılıyor. Bakıldığı zaman kilosunu etin 2-3 bin liradan satıldığını görüyoruz. Mesele et işlemede. Üreticinin elinden et çıktıktan sonra fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Ulusal basında sürekli et fiyatlarının yüksek olduğu ile ilgili haberleri izliyoruz. Ama İstanbul Şişli’deki bir kasaptaki et fiyatı ile Aksaray’daki, Konya’daki, Karaman’daki et fiyatlarını bir arada tutamazsınız. Anadolu’da istediğiniz kasaptan 500 – 550 bandında kuşbaşını, 400 – 450 TL bandında kıymayı alabilirsiniz. Bugün etin kilosu 1000 lira ve üzeri ise bunun suçlusu üretici değil esnaf ile ilgili ya da bu eti işleyen sanayi ve diğer etkenlerde aramak lazım.”

Çalışan Sayısının Azalması ve Çözüm Önerileri

Zaten üretici, başta enflasyon olmak yüksek yem fiyatları, girdi maliyetlerinin artması ve birçok dış etkenden dolayı kazanamıyor. Bir de bu tür baskılarla üreticinin zaten moral ve motivasyonu kötü etkileniyor. Üretici, çoban problemini bir türlü çözemiyor. Genelde ülkemizde Afgan çobanlar ile çalışıyoruz. Afgan çobanlar da sürekli fiyat yükseltiyor. 2 – 3 senedir 200 ila 400 dolar arası çalışan Afgan çobanlarımızı, şimdilerde bin 500 dolara çalıştıramıyoruz. Ülkemizdeki üreticiler çobanların bütün ihtiyaçlarını karşılamalarına rağmen artık çoban bulmakta zorlanıyor. Bunun en önemli nedeni ise çoban olarak çalışan Afganlar maalesef başka sektörlerde çalışmaya yöneldiler.

“Yurt Dışından Çalışan Sayısını Artırmak Gerek”

Afgan mülteciler artık lokantalarda, kafelerde, fabrikalarda bir şekilde çalıştırılıyor. Buna acil bir önlem almamız gerekmekte. Bu insanlar farklı sektörlere yönelince bizim sektörümüzde çalışan sayısı azalıyor, o çalışanlar da fiyat artışı yapıyorlar. Genel merkezimiz bu konuda bir çalışma yapmakta. Küçükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi için yurt dışından 50 bin kişiyi bu sektörde istihdam etmek için ülkemize getirmeyi planlıyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan insanlarımızın yaş ortalaması ülkemizde 55- 60 civarına gelmekte. Maalesef hepimiz çocuğumuzu okutup bir devlet kadrosuna yerleştirmek için uğraşıyoruz, üniversite okumuş çocuk da haklı olarak gelip hayvancılıkla uğraşmıyor. Genç nesil bu işi yapmak istemeyince sektör mutlaka yurt dışından, başka ülkelerden mültecidir göçmendir kaçaktır bir şekilde bu sektörde çalışan bularak çözmek durumunda kalıyoruz.”

Sorunun çözümü için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Aktürk, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve genel merkezimizin ortak resmi bir çalışma yaparak bugün 1960’lı 70’li yıllarda Avrupa’ya giden insanlarımız gibi sözleşmeli işi belli, yeri belli bir çalışma modeli ile çoban getirmek için çalışmalarımız sürüyor” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Kimse tahmin etmiyordu dev holding iflas etti. 3 bin 900 çalışanı işsiz kalma korkusu sardı

Almanya’da köklü tekstil ve iç tasarım zinciri Hammer ve Schlau’nun ana şirketi iflas etti. 3.900 çalışanı etkileyen süreçte, mağazalar açık kalacak, siparişler aksamayacak. Almanya’nın önde gelen tekstil ve iç tasarım perakende zincirlerinden Hammer …

Barrack F-35 için tarih verdi… ‘Yıl sonuna kadar çözülür’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin F-35 programına dönmesi konusunda yıl sonuna kadar somut bir gelişme beklediğini söyledi.

ABD istihbaratı İran konuşmalarını ele geçirdi! “Saldırılar beklenenden az yıkıcı”

Washington Post’a konuşan dört kaynak, ele geçirilen söz konusu istihbarat hakkında bilgi verdi. Kaynaklar, sinyal istihbaratı yöntemiyle ele geçirdikleri, özel olması amaçlanan iletişimde, “İran hükümet yetkililerinin, Başkan Donald Trump tarafından …

İran’dan BMGK’ya İsrail ve ABD ile ilgili çağrı: ‘Zararların tazmin edilmesini istiyoruz’

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) İsrail ve ABD’yi saldırganlık eyleminin başlatıcısı olarak tanımaya çağırdı.

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin sembolü 515’inci Ayvaz Dede Şenlikleri sona erdi

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin en önemli sembollerinden biri olarak bilinen Akhisarlı Ayvaz Dede anısına Bosna Hersek’te 515’incisi düzenlenen şenlikler sona erdi. Şenlikler kapsamında Prusac’taki merkezi etkinlikte 300’den fazla atlı, Karaula köyünden başladıkları bir günlük yolculuğun ardından alana geldi. Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin konserini binlerce kişi izledi. Mehteran Birliği, Boşnakların en sevdiği ezgilerden “Sehidski Rastanak (Şehidin Vedası)” eserini de seslendirdi. Etkinliğe Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Bosna Hersek İslam Birliği temsilcileri ile Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden çok sayıda kişi katıldı. Kavazovic, yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenliklerinin kendileri açısından köklü bir gelenek olduğunu söyledi. Müslümanlara yönelik dünya genelinde soykırımlar yapıldığına dikkati çeken Kavazovic, “Srebrenitsa’dan çıkardığımız dersleri her zaman hatırlamalıyız. Srebreni