‘Bigoreksiya’ insanı bozar

Bigoreksiya: Spor Bağımlılığı ve Riskleri

Sevgi Çavuşoğlu – Spor bağımlılarının madde bağımlıları gibi krize girebildiği belirtildi. Bigoreksiya spor yaparak vücut kası geliştirmeyi takıntıya dönüştürmeyi ifade ediyor. Uzmanlar, aşırıya kaçan spor aktivitelerinde, fiziksel ve psikolojik dengenin bozulduğunu söylüyor. Bigoreksiya, kişinin vücudunun kaslı olmadığı düşüncesine kafasını taktığı bir beden dismorfik bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bigoreksiyanın madde bağımlılığına benzediğini belirten uzmanlar, madde kullanımını bırakanların yaşadığı yoksunluk sendromunun, spor bağımlılarında da görüldüğünü açıkladı.

Özellikle erkeklerde 

Aşırı spor yapmak, bigoreksiya yani ‘kas dismorfisi’ gibi obsesif kompulsif bozukluklara yol açabiliyor. Özellikle erkeklerde görülen bu rahatsızlık, sosyal medyadaki kusursuz fiziksel görünümlerle baskıya dönüşüyor. Gençlerin ‘ideal’ vücuda ulaşma isteğiyle aşırı spor yapmaları, fiziksel ve psikolojik sorunlara neden oluyor.

‘Kalp hastalığı riski artıyor’

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık: “Aşırı fiziksel egzersizler, kasların ve eklemlerin zorlanmasıyla kas yırtılmaları, tendinit ve stres kırıkları gibi sorunlara yol açabilir. Bigoreksiya ile ilişkili kullanılan kas kitlesini artırıcı anabolik steroidler ve diğer performans artırıcı kimyasallar, hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bunlar erkeklerde testis küçülmesi, libido azalması ve kısırlık, kadınlarda ise adet düzensizlikleri gibi sorunlar yaratabilir.

‘Bıraktıklarında krize girebilirler’

Klinik Psikolog Emir Coşkun: “Aşırı egzersiz yapan bireyler sporu bıraktıklarında, madde kullanımını bırakanlarda görülen yoksunluk krizine benzer tepkiler gösterebiliyor. Bu kişilerde spordan uzaklaştıkları zaman, madde kullanımını kesenler gibi huzursuzluk, suçluluk ve anksiyetenin arttığı gözlemleniyor.

‘Sosyal medyayla diziler etkiliyor’

Uzman Psikiyatrist Dr. Ayhan Akcan: “Sosyal medya figürlerinin ve dizilerde oyuncuların ideal vücutlar sergilemesi, gençlerde dış görünüş kaygısını artırıyor. Fiziksel aktivite bağımlılığı sosyal ve ailevi yaşamı da olumsuz etkiliyor. Bu bağımlılık da depresyona, kişilik sorunlarına, yalnızlığa ve hatta intihara neden olabilecek bir sorun.”

Related Posts

Ordu’da uyuşturucu operasyonunda 4 gözaltı

Ordu’da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli gözaltına alındı.

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yeni genel başkanı seçildi

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yeni genel başkanı seçildi

ABD Başkanı Trump, Grönland’ın peşine CIA’yi taktı

Trump yönetimi, Grönland’ın alınması için ABD istihbaratını devreye soktu. CIA ve NSA dahil birçok kurum, adadaki bağımsızlık yanlılarını ve kaynaklara dair yerel tutumu araştırmakla görevlendirildi. Başkanın “bir şekilde alacağız” sözleri, süreci ulusal güvenlik gerekçesiyle hızlandırdı.

Lodos ve sağanak geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya, Marmara’nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Ege’nin iç kesimleri, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun büyük bölümünde gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Bazı bölgelerde kuvvetli lodos etkili olacak, ülke genelinde hava sıcaklıkları artmaya devam edecek.

Netanyahu, işgal planında kararlı olduğunu duyurdu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Orta Doğu’nun çehresini değiştirmeyi hedeflediğini kaydetti. Netanyahu, Tel Aviv’deki bir hava üssünden X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Yemen’deki Sana Uluslararası Havaalanı’na düzenlenen saldırıyı yakından takip ettiğini belirtti.

Türkiye’de basın artık daha özgür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, daha mümbit bir medya ekosistemine sahip olduğunu vurguladı.